bolek Cestující v tranzitu
Založen: Oct 22, 2001 Příspěvky: 13 Bydliště: Czech_Republic
|
Zaslal: pá duben 25, 2008 5:10 pm Předmět: Hledejme postmoderní křesťanskou etiku |
|
|
Hledejme postmoderní křesťanskou etiku
Na GS jsem nějakou dobu nebyl. narazil jsem na "7 přikázání pro uživatele portálu Grano Salis".
Pravidla chování na portálu GRANO SALIS
Sedm přikázání pro uživatele portálu:
1. Diskutovati budeš pouze na křesťanská témata
2. Nebudeš snižovati pověst GRANO SALIS ani v článku, ani v komentáři a ani v diskusním fóru
3. Nebudeš se podíleti na pomlouvačných kampaních proti GRANO SALIS
4. Nevezmeš do úst jména provozovatelů a nebudeš nedobře o nich mluviti
5. Nebudeš zakládati www stránky, které by snižovaly pověst GRANO SALIS, nebudeš na takové stránky přispívati ani do jejich kampaní se zapojovati
6. Nebudeš hackovati systém GRANO SALIS aniž jej jakkoli poškodíš, ani fejkovati anket jeho
7. Zachovávati budeš zákony ČR a je ctíti
Budeš-li všechna tato přikázání dodržovati, budeš zde moci svobodně psáti a své komentáře v reálném čase vkládati, svobody projevu užívati a dobře se ti povede.
Je to zajímavé. Nevím sice přesně, co znamená slovo "hackovati systém" či "fejkovati anket", ale asi to je namířeno jiným směrem než k mé osobě. I když - napadá mě, jak moc je dnešní mladá křesťanská generace (zběhlá v informačních technologiích) zakotvená v křesťanské etice, když je nutno vyrábět takováto přikázání.
Vzpomínám si na loňský osobní rozhovor s jedním mladým evangelikálním kazatelem, který si stěžoval na Grano Salis a vyslovil přání, aby se do toho systému někdo "naboural". A pak se se mnou a ještě s jedním bratrem beze všeho studu modlil ke Kristu. Taky to o něčem svědčí... )
Takže, heslo křesťanské postmoderny nezní: VYTVÁŘEJME NOVÁ- ÚČELOVÁ -PŘIKÁZÁNÍ!
Ale asi by mělo znít: NAVRAŤME SE K ZÁKLADNÍ KŘESŤANSKÉ (NEÚČELOVÉ A NEZIŠTNÉ) ETICE, APLIKUJME JI LÁSKYPLNĚ AVŠAK DŮSLEDNĚ I V DNEŠNÍ, NOVOZÁKONNÍMI HODNOTAMI A PRAVDOU EVANGELIA,
NEPŘÍLIŠ PROSYCENÉ POSTMODERNÍ DOBĚ!
Zakončím citátem z Komenského (milá sestra Jakobin to také kdysi použila):
Vtom aj znovu hlas zavzní "Navrať se." Já nevěda, kam se navrátiti, ani kudy z té mrákoty vyjíti, truchliti začnu: a aj hlas potřetí volá: "Navrať se, odkuds vyšel, do domu srdce svého, a zavři po sobě dvéře."
Poznámky pro hledače:
Základní info ohledně etiky - mrkněte na http://cs.wikipedia.org/wiki/Etika
Jinak doporučuji mladým i starým křesťanům (a sobě nejvíce!) ETIKU od Dietricha Bonhoeffera
viz: http://www.ikarmel.cz/kniha/Etika_KCH0120.html
...a tož tak naposledy z Moravy. daggie |
|